Filmowe menu
Propozycja programu pokazów filmowych. Lista może ulec zmianie ze względu na prawa autorskie do projekcji.

  1.  Eden, Niemcy, Szwajcaria, 2006, reż. Michael Hofmann,
    24 kwietnia 2014.
  2. Dieta mediterránea (Miłosna dieta), Hiszpania, 2009, reż. Joaquín Oristrell,
    26 czerwca 2014.
  3. Bella Martha, Niemcy, Włochy, 2001, reż. Sandra Nettelbeck,
    30 października 2014.
  4. Tampopo, Japonia, 1985, reż. Juzo Itami,
    19 marca 2015.
  5. Niebo w gębie, Francja, 2012, reż. Chrystian Vincent,
    28 kwietnia 2016.
  6. Przepiórki w płatkach róży, Meksyk, 1992, reż. Alfonso Aron.
  7. Eat, Drink, Man, Woman, Chiny, 1994, reż. Ang Lee.
  8. Uczta Babette, Dania, 1987, reż. Gabriel Axel.
  9. Big Night (Wielkie otwarcie), USA, 1996, reż. Campbell Scott, Stanley Tucci.
  10. Vatel, Wielka Brytania, Francja, Belgia, 2000, reż. Roland Joffé.

Program

Sezon 01, Odcinek 05

Projekt: Tym razem prześledzimy prawdziwą historię mistrzyni kuchni, Hortense Laborie, która została osobistą kucharką prezydenta po to, by przywołać w nim pamięć smaków dzieciństwa.

Projekcja: Niebo w gębie, Chrystian Vincent, 2012, Francja.

Data: 28 kwietnia 2016, godz. 19.00

Miejsce: Barka, Kraków, ul. Podgórska 16.

Degustacja: tatar wołowy, ziemniak z ogniska z białym serem/z sardynką, jaja faszerwane, ragoût z koźliny, szarlotka Jadwigi (beskidzka), cydry Slow Flow Group.

Szef kuchni: Jadwiga Lorek – serce i magiczne dłonie legendarnej Koziarni oraz szef Przemek Błaszczyk, Manana Bistro & Wine Bar.

Organizacja: Małgorzata Błaszczyk z Face the Taste.

Partnerzy: Barka, Renata Rusnak Naturalnie,

Patronat medialny: What’s Up, smaker.pl

Udział w degustacji: 129 zł, pokaz filmowy nieodpłatny.

Rezerwacje i kontakt: kontakt@facethetaste.com

Wpłata: 16 1750 0012 0000 0000 0764 1281 Błaszczyk Małgorzata

_______________________________________________________________________

Sezon 01, Odcinek 04

Projekt: Kolejna odsłona Kina w Kuchni przeniesie nas do Japonii….a w kuchni pojawi się znowu kobieta! Będziemy świadkami zabawnych perypetii Tampopo – właścicielki baru, jak również jak również pojawiających się w barze klientów. „Tampopo” to komedia z wątkiem gangsterskim w tle…

Projekcja: Tampopo, Juzo Itami, 1985, Japonia.

Data: 19 marca 2015, godz. 19.00

Miejsce: Bal na Zabłociu w Krakowie, wejście od ul. Przemysłowej.

Degustacja: Eryngii i enoki z solonymi brzoskwiniami, miso i cydrem, tataki z tuńczyka z czarnym czosnkiem, kaczka udająca meduzę, oraz kawior z tapioki i hibiscusa!

Szef kuchni: Luiza Trisno – szefowa kuchni i właścicielka restauracji Ramen Girl. Twórca projektów wychodzących poza tradycyjne zadania restauracji, które oparła o zdobyte głównie za granicą doświadczenie i inspiracje.

Organizacja: Małgorzata Błaszczyk z Face the Taste.

Partnerzy: Renata Rusnak NaturalnieBal na Zabłociu,  Dom Norymberski.

Patronat medialny KUKBUK, Smaker.pl, Lounge.

Udział w degustacji: 105 zł, pokaz filmowy nieodpłatny.

Rezerwacje i kontakt: kontakt@facethetaste.com

Wpłata: 16 1750 0012 0000 0000 0764 1281 Błaszczyk Małgorzata

_______________________________________________________________________

Sezon 01, Odcinek 03

Projekt: Tym razem czeka nas wzruszająca opowieść o bardzo zasadniczej i rygorystycznej chefowej Marcie, którą życiowe okoliczności zmuszą do spotkania na swej drodze włoskiego chefa, będącego całkowitym jej przeciwieństwem.
(czytaj recenzję).

Projekcja: Tylko Marta / Bella Martha, Sandra Nettelbeck, 2000, Niemcy, Włochy, Austria, Szwajcaria.

Data: 30 października 2014, godz. 19:00

Miejsce: Bal na Zabłociu w Krakowie, przy ulicy Ślusarskiej 9. Wejścia najlepiej szukać od Przemysłowej…

Degustacja: przystawka: Ceviche z sandacza z emulsją ze śliwki z trawą cytrynową na jagnięcym demi glace.
Danie główne: Polędwiczki z dzika w preparowanym dzikim ryżu plus pestki słonecznika w aromacie sosny.

Szef kuchni: Przemek Błaszczyk, finalista Top Chefa, Manana Bistro & Wine Bar.

Organizacja: Renata Kopyto z Dom Norymberski w Krakowie, Małgorzata Błaszczyk z Face the Taste, Renata Rusnak z renatarusnak.com.

Partnerzy: Konsulat Generalny Republiki Niemiec w Krakowie, Makłowicz-Lutomski Win-ko.

After party: DJ Admiral DMC

Wino: Makłowicz-Lutomski Win-ko – selekcja win niemieckiech

Udział w degustacji: 85 zł, pokaz filmowy nieodpłatny

Rezerwacje i kontakt:kontakt@facethetaste.com

________________________________________________________________________

Sezon 01, Odcinek 02

Projekt: Przed nami słoneczna, niegrzeczna i smaczna Hiszpania – szczypta kiczu, łyżka śmiechu, garść erotyki, kobieta w kuchni oraz kontekst lat 90 w kinie! Edycja na luzie i równouprawnienie po hiszpańsku!

Projekcja: Dieta mediterránea (Miłosna dieta), Joaquín Oristrell, 2009, Hiszpania

Data: 26 czerwca 2014, godz. 19:00

Miejsce: Ogród dawnego kultowego literackiego miejsca Lokator oraz sala filmowa Domu Norymberskiego, Kraków, Skałeczna 2.

Degustacja: 1. Ensalada de trigo con frutos de la tierra y el mar / sałata z owocami ziemi i owocami morza;
2.  Arroz cremos de quesos y ternera/ kremowy ryż z serem kozim i młodą wołowiną

Szef kuchni: Alejo Torreblanca Leiva, Restauracja Valparaiso

Prowadząca: Ewa Rybak, Magazyn Wino

Organizacja: Renata Kopyto z Dom Norymberski w Krakowie, Małgorzata Błaszczyk z Face the Taste, Renata Rusnak z renatarusnak.com.

Partnerzy: Instytut Cervantesa w Krakowie, The Fine Food Group, Marcin Gostylla

After party: Hot Shrimp Party

Wino: Lesya Onyshko, Po prostu wino – selekcja win hiszpańskich

Partner medialnyVinisfera.pl

Udział w degustacji: 85 zł, pokaz filmowy nieodpłatny

________________________________________________________________________

Sezon 01, Odcinek 01

Projekt: pierwsza z cyklu impreza 5D dla smakoszy filmowych i kulinarnych, poszukujących nieoczywistych doznań na styku kilku poziomów na raz – towarzyskich, wizualnych, kulturalnych, intelektualnych i oczywiście zmysłowych.

Projekcja: Eden, Michael Hofmann, 2006, Niemcy-Szwajcaria

Data: 24 kwietnia 2014, godz. 19:00

Miejsce: kultowa sala kinowa Sztuka w Brasserie Sztuka, św. Jana 6, Kraków

Degustacja: ostrygi w galarecie z Chablis, miecznik z kokosem

Szef kuchni: Miguel Moreira

Prowadzący: Kuba Janicki

Kuratorka: Renata Kopyto

Współpraca: Małgorzata Błaszczyk

Koordynatorka: Renata Rusnak

Organizacja: Dom Norymberski w Krakowie, Face the Taste, Renata Rusnak Naturalnie.

Partnerzy: Pustostan, The Fine Food Group

After party: Food Porn Party by Pustostan
godzina: 22.00

Wino: podczas całej imprezy można nabyć wina dobrane do filmowego menu przez specjalistkę Lesyę Onyshko.

Partner medialny: Vinisfera.pl