WIN-ko Lutomski & MakłowiczWIN-KO Makłowicz & Lutomski działa od listopada 2013 roku. Wina, które sprowadzamy pochodzą wyłącznie od rodzinnych firm winiarskich, zawsze naszych znajomych a nierzadko przyjaciół, zatem kupując wino rozmawiamy z jego twórcą, a nie szefem marketingu wielkiej winiarskiej fabryki.
Wytwarzane są najczęściej na bardzo małą skalę, jedynie z własnych gron winiarzy stosujących tradycyjne metody uprawy i winifikacji jak biodynamika, uprawa organiczna oraz racjonalna, co wpływa bezpośrednio na ich walory smakowe i zdrowotne. Sami odwiedziliśmy winnice, których plony sprowadzamy. Często są to miejsca bardzo bliskie naszych granic, zatem zgodnie z regułą *terroir* wina te pasują idealnie do naszej kuchni oraz klimatu. Być może nieskromnie, lecz bez cienia pychy uważamy, że mamy wina wyjątkowe. Cieszymy się, że możemy dzielić się nimi z Państwem.

WIN-ko potowarzyszy nam lokalnie na Zabłociu w trzeciej edycji Kina w Kuchni… winkiem!

__________________________________________________________

tFFGZajmujemy się importem i dystrybucją wysokiej jakości win ze starannie wybranych, znajdujących się na 5 kontynentach winnic. Nasza firma powstała w 2006 roku. W początkowym okresie specjalizowaliśmy się w imporcie win południowoafrykańskich. Stale się rozwijamy i obecnie oprócz najbogatszej oferty win z RPA w Polsce proponujemy ponad 250 win pochodzących z najważniejszych regionów winiarskich świata. To, co łączy naszych wytwórców, to pasja tworzenia, zaangażowanie oraz rodzinna atmosfera, która znajduje odbicie w niewielkich ilościach i doskonałej jakości produkowanych win.

The Fine Food Group towarzyszył nam przy pierwszej i drugiej edycji Kina w Kuchni, sponsorując wino do degustacji, oraz umożliwiając jego zakup podczas całej imprezy w detalicznych cenach!

__________________________________________________________

VinisferaVinisfera.pl – autorski serwis internetowy poświęcony winu, alkoholom, jedzeniu i podróżom z nimi związanym. Strona opisuje mniej popularne miejsca winiarskie świata, propaguje polskie winiarstwo (mapa i duża baza polskich winnic) oraz wszelkiej maści niszowe projekty związane z lokalną kuchnią, winem, destylatami oraz ludźmi, którzy je tworzą.

Patron medialny Kino w Kuchni.

__________________________________________________________

Wino

Ewa Rybak – po prostu jeździ, pisze i podróżuje. Hiszpania i Portugalia to kraje w których zamieszkała jej dusza. Na co dzień uwiązana do warszawskiej klawiatury, w którą stuka jaskrawoczerwonymi paznokciami. Nieobca jej rozpustna kinematografia hiszpańska. Choć brzmi to niewiarygodne, zdarza jej się nie móc patrzeć na wino – przeplata je wtedy ginem. Jada tyle pieczywa, że mówią o niej „redaktorka od chlebka”. Nie żyje bez mięsa i pija wino z papugami, a z wszystkich kuchni świata wybrałaby gruzińską, i zaraz potem portugalską i hiszpańską. Przestała maniakalnie fotografować jedzenie odkąd jej starsze dziecko spytało, czy pstryknęła focię i czy może już jeść.

Redaktorka w Magazynie Wino; w projekcie Kino w Kuchni prowadzi dyskusję w hiszpańskich klimatach.

Ewa Rybak - pija wino z papuagami

Lesya Onyshko – polsko-ukraińsko-tatarska krew zamiast rozbić ją o prozę nudnego życia technologa żywienia, rzuciła ją w objęcia Gewurztraminera. Od tej pory prozę trawi wyłącznie w formie pięknej podanej na papierze. Piękniejsza część teamu The Fine Food Group, miłośniczka Chateau d’Yquem, na co dzień gotująca w pończochach ze szwem i na obcasie.

W projekcie odpowiedzialna za dobór wina do potraw do filmów Eden i Miłosna Dieta oraz wprawianie was w coraz lepszy nastrój winami, które będzie można nabyć aż do późnego końca wieczoru-niespodzianki.

Processed with VSCOcam with b5 preset

Kuba Janicki – obwoźny sprzedawca reklam w randze dyrektora kreatywnego. Bloger i dziennikarz winiarski (Kontretykieta.com – Winiarski Blog Roku 2012, Magazyn Wino, Winicjatywa). Codziennie chodzi na Kleparz, dużo gotuje i bezwstydnie chlasta foodpornem po Fejsie #codziszjejanicki. Lubi solidne świniobicie i wszystko, co z niego wynika, a także móżdżki, nereczki, jądra i tym podobne. Birbant, hulaka i w ogóle nic dobrego.

W projekcie Kino w Kuchni Prowadzący-Bajarz, specjalista od erotyki jedzenia,  o której opowiadał przy okazji Eden.

Kuba Janicki

Mariusz Kapczyński – beznadziejnie, bo bez wzajemności zakochany w winie. Jako gastronomiczny fetyszysta jest podejrzliwy w stosunku do kulinarnych pozerów, sezonowych łowców slow foodowych mód, gastro-nowinkarzy oraz dietetyków. Tęskni do świata, gdzie bez wyrzutów sumienia polowało się na mamuty. Pozbawiony mięsa i wina zdradza osobowość psychopatyczną. Smutny i nieciekawy. Z zaangażowaniem słucha innych ludzi – najchętniej o zaciągniętych wysokich kredytach, niespłaconych długach, alimentach, życiowych zawodach i niespełnionych marzeniach. W ten sprytny sposób kompensuje sobie nadwagę. Nade wszystko nie cierpi „inteligentnie” i „śmiesznie” konstruowanych notek biograficznych. Dowodzi na winiarskim kutrze-torpedowcu Vinisfera.pl.

Partner medialny odpowiedzialny za przedstawienie historycznej prawdy.

Kapczyński