Catalogue Automne Hiver 2011-2012 Le pub des créateurs

Catalogue Automne Hiver 2011-2012 Le pub des créateurs

Niebo w gębie czyli smaki dzieciństwa

Film „ Niebo w gębie” (les Saevurs  du palais), Francja 2012, reż. Christian Vincent w rolach głównych Catherine Frot ( Hortense Laborie)

„W kuchni ważne są dwie rzeczy – dar i talent. Dar nie zależy od nas. Z talentem jest inaczej – trzeba go rozwijać.”
Daniel Mazet-Delpeuch

Niebo w gębie to filmowa opowieść o pewnej wieśniaczce z Perigordu, pierwszej kobiecie, która gotowała w Pałacu Elizejskim dla prezydenta Francji   Fracoisa Mitterranda. Tytułowa bohaterka (Hortense Laboire) podejmuje się tego zadania i przez dwa lata jako osobista kucharka gotuje dla głowy państwa, pozwalając Mitterrandowi powracać do smaków dzieciństwa. To proste zdawałoby się zadanie uwikłane jest w konflikty z „oficjalną” kuchnią i niebotyczną biurokracją w pałacu, zabijającą cały artyzm i smak gotowania. Historię Hortense poznajemy w przeplatających się retrospektywach, ukazujących okoliczności jej wyboru, kiedy znużona bezustannymi intrygami wybiera inną drogę. Zostaje kucharką na bazie polarnej na Wyspach Crozeta na Oceanie Indyjskim, gotując dla stuprocentowo męskiej załogi, która pomimo pierwszego szoku (Hortense przybywając na stację nie jest już „dzierlatką”) polubiła jej kuchnię i szorstki charakter.

Luźno inspirowany biografią Daniele Mazet-Delpeuch obraz Christiana Vincenta zachwyca amatorów kuchni, koneserów ambitnego kina pozostawiając w pewnym niedosycie. Dla nas był inspiracją do stworzenia kolacji dla poszukujących smaków dzieciństwa w prostych potrawach opartych na lokalnych produktach. Takie rozumienie kuchni chyba najbardziej chwyta  za serce. Film warto również obejrzeć dla wspaniałej Catherine Frot, nominowanej do Cesara właśnie za rolę Hortense.