IMG_1729-2

Smaki dzieciństwa – Jadwiga Lorek i Przemek Błaszczyk


Przyjaźnią się od kilku lat, zdarza im się wspólne gotowanie w Koziarni, gospodarstwie agroturystycznym Lorków. Łączy ich podobne przywiązanie do jakości, smaku i tradycji, choć to ostatnie rozumieją na różne sposoby. Dla Jadwigi tradycja wiąże się z odtwarzaniem i lekkim modyfikowaniem dawnych przepisów, dla Przemka jest to nowoczesna kuchnia, pełna nowych technologii i podejścia (...)

zobacz całość →

Piotr Kletowski

Koneser kina i jedzenia, Piotr Kletowski poleca!


Dr Piotr Kletowski, adiunkt w Instytucie Studiów Międzykulturowych i międzykulturowe ma zamiłowania kulinarne Najbardziej, ma się rozumieć, kocha kuchnię i kino polskie, którą to miłość wyssał z mlekiem matki-Polki oczywiście! Zaraz za polskim kinem i polskim stołem kocha kino i kuchnię japońską, która oparta jest na rybach (jak mówią złośliwcy, Japończyk wszystko przyrządzi co (...)

zobacz całość →

tuna-tataki-1_fb

Japońskie menu Luizy Trisno do filmu Tampopo


W marcu do czwartej edycji Kina w Kuchni, gotuje Luiza Trisno z Ramen Girl. Jej propozycja menu to: Eryngii i enoki z solonymi brzoskwiniami, miso i cydrem, tataki z tuńczyka z czarnym czosnkiem , kaczka udająca meduzę, oraz kawior z tapioki i hibiscusa! Do menu oczywiście mamy wino oraz... sake! Od naszych przyjaciół z (...)

zobacz całość →

luiza trisno

Japońskie nieoczywistości z Ramen Girl – Luiza Trisno


Szefowa i właścicielka restauracji Ramen Girl. Znana z działalności jako Yellow Dog, gdzie swój koncept koncentrowała na ideałach bistronomie - szczerego kontaktu z odbiorcą, kreatywnej kuchni inspirowanej tradycyjnymi przepisami i produktem, ożywianej możliwościami, które oferuje nowoczesna gastronomia. W kuchni - zadziorna, bezkompromisowa i eksperymentująca. Jej kuchnia jest nieoczywista, skoncentrowana na detalach, długich procesach i (...)

zobacz całość →

Chef Przemek Błaszczyk, Mańana Bistro & Winebar

Menu chefa Przemka Błaszczyka do projekcji Bella Martha


Chef Przemek Błaszczyk uchyla rąbka tajemnicy, mówiąc, że 30 października poda dania zainspirowane filmem, w którym przeplatają się miłość do gotowania, dążenie do perfekcji, pracoholizm oraz lokalne składniki. W dniu emisji na stołach dominować będzie to co najlepsze w sezonie. Podstawą dań będzie sandacz, śliwki, jagnięcina, dzik, kasztany i aromaty jesieni, pobudzające zmysły i (...)

zobacz całość →

Chef Przemek Błaszczyk,  fot. Marcin Socha

Chef Przemek Błaszczyk


Chef Przemek Błaszczyk to jeden z wiodących reprezentantów nowej fali polskich kucharzy. Wychowany przez Kurta Schellera, gromadził doświadczenie i rozwijał się podczas podróży po Europie. Jest kulinarnym kosmopolitą rozmiłowanym w tradycji i regionie. Otwarcie jego autorskiej restauracji Mańana Bistro & WineBar, rekomendowanej przez organizację Slow Food Polska podczas akcji Gęsina na św. Marcina, wyznaczyło (...)

zobacz całość →