Catalogue Automne Hiver 2011-2012 Le pub des créateurs

Niebo w gębie czyli smaki dzieciństwa


Film „ Niebo w gębie” (les Saevurs  du palais), Francja 2012, reż. Christian Vincent w rolach głównych Catherine Frot ( Hortense Laborie) „W kuchni ważne są dwie rzeczy – dar i talent. Dar nie zależy od nas. Z talentem jest inaczej – trzeba go rozwijać.” Daniel Mazet-Delpeuch Niebo w gębie to filmowa opowieść o (...)

zobacz całość →

Piotr Kletowski

Koneser kina i jedzenia, Piotr Kletowski poleca!


Dr Piotr Kletowski, adiunkt w Instytucie Studiów Międzykulturowych i międzykulturowe ma zamiłowania kulinarne Najbardziej, ma się rozumieć, kocha kuchnię i kino polskie, którą to miłość wyssał z mlekiem matki-Polki oczywiście! Zaraz za polskim kinem i polskim stołem kocha kino i kuchnię japońską, która oparta jest na rybach (jak mówią złośliwcy, Japończyk wszystko przyrządzi co (...)

zobacz całość →

Tampopo

Miłość i wszechoobecny kult jedzenia, czyli Ramen Western


Kultura jedzenia w Japonii jest wręcz synonimem japońskiej kultury. Każdy zna tradycyjne potrawy japońskiej kuchni sushi, czy sake. W każdym niemalże filmie - bez względu, czy jest to historyczny obraz o samurajach jidai-geki, czy współczesna opowieść o rodzinie gendai-geki, znajdziemy scenę jedzenia, które symbolizuje społeczny status, obyczaje, a nawet zależności w łonie społeczeństwa japońskiego. (...)

zobacz całość →

Mostly Martha

Perfekcyjna samotna mistrzyni kuchni


Marta jest szefową kuchni w ekskluzywnej restauracji, która swoja renomę zawdzięcza przede wszystkim jej umiejętnościom. Praca jest dla niej pasją, a przygotowywane przez nią dania są doskonałą kreacją smaku i oddają kunszt kulinarny ich autorki. Marta zna swoją wartość i nie znosi ani sprzeciwu, ani krytyki. Jest perfekcyjna, dobrze zorganizowana i samotna. Podczas wizyt (...)

zobacz całość →

Dieta Mediterranea, 2009

Sercowe i kulinarne dylematy w drugiej odsłonie Kina w Kuchni


Pasją Sofii, bohaterki hiszpańskiego filmu „Miłosna dieta”, jest gotowanie. Od najmłodszych lat najchętniej przebywa w kuchni restauracji prowadzonej przez rodziców. Nie tylko pomaga w przyrządzaniu dań dla gości, ale także eksperymentuje, łącząc ze sobą różne nieoczywiste smaki i produkty. Własne wyroby sprzedaje plażowiczom, sprawdzając przy okazji efekty swojej kulinarnej twórczości. Pragnienia Sofii, aby zostać (...)

zobacz całość →

Dieta Mediterranea, 2009

Miłosna Dieta, 2009, Joaquín Oristrell, Hiszpania


Sofia jest młodą żywiołową dziewczyną, która wychowała się w restauracji rodziców. Zamiast iść na studia i zostać żoną zakochanego w niej po uszy Toniego, chce być znanym i cenionym na całym świecie kucharzem. Początkowo trudno jej udowodnić swoje umiejętności, ale w realizacji planów pomaga jej Frank, z którym również łączy ją silne uczucie. Sofia (...)

zobacz całość →