Chef Przemek Błaszczyk,  fot. Marcin Socha

Chef Przemek Błaszczyk

Chef Przemek Błaszczyk to jeden z wiodących reprezentantów nowej fali polskich kucharzy. Wychowany przez Kurta Schellera, gromadził doświadczenie i rozwijał się podczas podróży po Europie. Jest kulinarnym kosmopolitą rozmiłowanym w tradycji i regionie. Otwarcie jego autorskiej restauracji Mańana Bistro & WineBar, rekomendowanej przez organizację Slow Food Polska podczas akcji Gęsina na św. Marcina, wyznaczyło trend dla rozwoju sztuki gotowania w regionie. Rosnące zainteresowanie jego kulinarnym talentem pozwoliło mu zainicjować szereg działań edukacyjno – doradczych.

Obecnie Chef Błaszczyk realizuje się w organizowaniu warsztatów, wykładów, pokazów i degustacji kulinarnych oraz w doradztwie gastronomicznym na co dzień będąc Chef Mańana Bistro oraz Chef Patron w Cooler Food. Ponadto rozbudza świadomość kulinarną Polaków pisząc teksty w poczytnych gazetach i magazynach o zasięgu ogólnopolskim. Dotarcie do finału programu kulinarnego TOP CHEF Polska oraz staż w restauracji Arzak posiadającej trzy gwiazki Michelin wzbogaciło warsztat i doświadczenie Przemka, przynosząc mu rozpoznawalność na terenie całego kraju.